ETHISCHE DILEMMA’S
(Zorg)ethiek.
Het lef om te onderzoeken
Ieder mens heeft zijn eigen blik op de wereld die bepaald wordt door onze persoonlijke overtuigingen. Als je denkt hier een uitzondering te zijn, dan heb je het mis. Helaas zijn we hier allemaal mee belast en vaak zelfs zonder we het door hebben. Vanuit deze persoonlijke blik op de wereld leveren we ook zorg. Doen we wat wij belangrijk vinden. Prioriteren we.
In de zorg gaat het elke dag over keuzes maken. Afwegingen die het leven van een ander bepalen. Zowel in de dagelijkse praktijk als bij beleidskeuzes binnen organisaties, behoren we als professionals te weten wat goede zorg inhoudt en hoe hier vorm aan te geven. Dit klinkt simpel, is het helaas vaak net niet. Door onze eigen normen en waarden verstaan we vaak wat anders onder ‘goed’ en ‘fout’ en niet geheel verrassend buigen filosofen zich van oudsher al over dit onderwerp.
Goede zorg
Om goede zorg te leveren moeten we het juiste midden voor een ander weten te vinden. Hier wringt ook vaak de schoen, want hoe vind je die in hemelsnaam? Allerlei professionele meningen, belangen, expertises en visies lopen door elkaar heen en vaak is het ingewikkeld te bepalen welke het zwaarst weegt, ze hebben allemaal hun eigen waarheid en hun eigen kleur.
Om uiteindelijk tot een zuiver hulpverlenen te komen zullen we onze eigen afwegingen moeten onderzoeken. In je werk met de billen bloot, niet altijd super aantrekkelijk, vaak wel noodzakelijk. Degene aan wie we met al onze liefde zorg verlenen, zit er nou eenmaal niet op te wachten per ongeluk de blinde vlekken van de directeur door zijn strot gedouwd te krijgen. Om maar iets te noemen natuurlijk.